σθεβ νέα

Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον Αναπτυξιακό Νόμο

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης απαντώντας σε υπόμνημα που απέστειλε ο ΣΘΕΒ αναφορικά με σημαντικά ζητήματα εφαρμογής και υλοποίησης του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016.

Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λόης Λαμπριανίδης, διευκρινίζει στην επιστολή του τα εξής:

Όσον αφορά την επισήμανση του ΣΘΕΒ για τις πληρωμές των υποψήφιων επενδυτών που έχουν καταθέσει τα σχέδια τους στον Α΄ κύκλο, οι οποίες δεν μπορούν να εκταμιευθούν καθώς εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων υπαγωγής μιας και το σύστημα υποβολής αιτημάτων ελέγχου και τροποποιήσεων ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, το Υπουργείο επισήμανε πως η έκδοση αποφάσεων υπαγωγής προχωρά κανονικά με τους περισσότερους φορείς να έχουν ήδη ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες και για τα τρία καθεστώτα. Οι δε ενέργειες που ακολουθούν την Απόφαση Υπαγωγής έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται έτσι ώστε στις αρχές του 2019 θα ξεκινήσει σταδιακά η παραγωγική τους λειτουργία. Η ενεργοποίηση στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων των Αιτημάτων Ελέγχου του νόμου 4399/2016 θα ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου του 2019 επισήμανε στην επιστολή του ο κ. Λαμπριανίδης. Εως αυτήν την προθεσμία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 83 του ν. 4582 (ΦΕΚ 208 Α’), οι επενδυτικοί φορείς των οποίων τα επενδυτικά σχέδια έχουν υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016, εφ’ όσον έχουν υλοποιήσει το 25% του έργου που έχει εγκριθεί και επιθυμούν να λάβουν προκαταβολικά το 25% της προβλεπόμενης επιχορήγησης της συμβατικής επένδυσης, δύναται να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα τους μέσω της ενέργειας «Αίτημα Πληρωμής» που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία στο ΠΣΚΕ. Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ζητά την συνδρομή του ΣΘΕΒ προκειμένου όλο και περισσότεροι επενδυτές να αξιοποιήσουν αυτήν την καινοτομία του Αναπτυξιακού Νόμου καθώς μόνο μια επιχείρηση από την Θεσσαλία αξιοποίησε αυτήν την «καινοτόμα» διάταξη.

Παράλληλα αναφέρεται πως υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία τα Εθνικά Μητρώα Πιστοποιημένων Ελεγκτών και Αξιολογητών θα εμπλουτιστούν με επιλαχόντες της προηγούμενης πρόσκλησης ενώ τέλος αναφέρει πως ο Γ΄ κύκλος του καθεστώτος της Γενικής Επιχειρηματικότητας έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τις 27/12/2018.