Δήλωση Προέδρου ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέα Νταβέλη στη Larissanet

Δήλωση Προέδρου ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέα Νταβέλη στην Larissanet και στον δημοσιογράφο Π. Γαρουφαλιά

Τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας μας το ίδιο αποτελεσματικά όσο και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας Η επόμενη ημέρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης και στο αίσθημα μιας μεγάλης αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει, μόνο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειές της και μόνο με την κατάλληλη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική.

Η στρατηγική πρέπει να αναπτυχθεί γύρω από το δίπολο «συνολική μεταρρύθμιση – αποτελεσματικά μέτρα» και η υλοποίησή της να γίνει με ορθολογισμό, τόλμη και αποτελεσματικότητα.

Η ελληνική οικονομία θα βγει βαριά τραυματισμένη από την τρέχουσα κρίση και για τον λόγο αυτό δεν χρειάζεται μέτρα «ασπιρίνες» αλλά μέτρα δυναμικά για μια ανταγωνιστική οικονομία που καινοτομεί, παράγει, εξάγει, δημιουργεί εισοδήματα και θέσεις εργασίας.

Η στήριξη της ελληνικής επιχείρησης και ειδικά της βιομηχανίας που είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, δεν μπορεί να είναι πολιτική υπόσχεση αλλά στρατηγική επιλογή.

Στο πλαίσιο της εθνικής ανασυγκρότησης που σηματοδοτεί η πλανητική κρίση του covid 19 για την οικονομία και την ανάπτυξη δύο είναι οι σημαντικοί παράμετροι που συνθέτουν την τελική εξίσωση.

Η εθνική παραγωγή σε βιομηχανικό – μεταποιητικό και πρωτογενές επίπεδο και οι μέγιστες δυνατές επιχειρηματικές συνέργειες.

Ο ΣΘΕΒ αφουγκράστηκε από την πρώτη στιγμή την αγωνία των επιχειρηματιών αλλά και των εργαζομένων γι’ αυτό ανέλαβε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε αφ’ ενός η Κυβέρνηση να λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα στήριξης, ρευστότητας αλλά και ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής αλλά και να υιοθετήσει τις προτάσεις των Παραγωγικών Φορέων.

Ένα είναι το δίδαγμα από την κρίση αυτή: Όταν η Κυβέρνηση μιας Χώρας ακούει την γνώμη των ειδικών για θέματα υγείας βγαίνει κερδισμένη – έτσι θα πρέπει να συμβεί και στο θέμα της επανεκκίνησης της Οικονομίας. Η Πολιτεία θα πρέπει να συνεργαστεί με τους Επιχειρηματικούς Φορείς και τους ανθρώπους της παραγωγής.

Ως τώρα έχουμε δείξει ότι με την απαραίτητη πειθαρχία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την απειλή της πανδημίας, αλλά πρέπει να αποδείξουμε πως θα είμαστε έτοιμοι να σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας και στο ύψος των περιστάσεων, με το «σχέδιο της επόμενης ημέρας».

Δείτε εδώ την συνέντευξη του Προέδρου του ΣΘΕΒ στην έντυπη εφημερίδα Larissanet