Δήλωση Προέδρου ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέα Νταβέλη στην εφημερίδα “Ελευθερία” : Ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει το εμβόλιο ανάπτυξης

Ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει το εμβόλιο ανάπτυξης

Η έξαρση της πανδημίας, της οικονομικής αβεβαιότητας και των ακραίων καιρικών συνθηκών το 2020, δοκίμασε και συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας σε όλα τα επίπεδα, αλλά η χώρα μας, κατάφερε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρωτόγνωρη αυτή κρίση.

Φαίνεται ότι παρά την κοινωνική κόπωση από τα συνεχόμενα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, στο βάθος του τούνελ υπάρχει φως για το 2021. Σίγουρα o επιχειρηματικός κόσμος, οι εργαζόμενοι, οι πολίτες αναζητούν μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον αντιμετωπίζοντας με συγκρατημένη αισιοδοξία την επιτυχή μετάβαση σε ένα «καθαρό» υγειονομικό πρότυπο το οποίο θα είναι με την σειρά του το εφαλτήριο για την οικονομική ανάπτυξη.

Στρατηγικός στόχος πέραν από την επιτυχή διαχείριση του εγχειρήματος των εμβολιασμών ώστε μέχρι το επόμενο φθινόπωρο να ελαχιστοποιηθεί η απειλή της μετάδοσης του ιού, είναι η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων σε τομείς όπου η χώρα εμφανίζει πλεονέκτημα καθώς επίσης και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και συνέργειες – συμπράξεις μεταξύ δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ιδιωτικοποιήσεων και άλλων στρατηγικών επενδύσεων.

Κινήσεις που θα συμβάλουν καταλυτικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το 2021 δεν θα είναι μία «εύκολη» χρονιά για το επιχειρείν. Αντιθέτως, θα είναι μία χρονιά προκλήσεων όσον αφορά στην προσήλωση εφαρμογής του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διεύρυνση του πεδίου για την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.

Σαφώς, δεν πρόκειται για μία μετάβαση που μας βρίσκει απροετοίμαστους. Η παρακαταθήκη που μας αφήνει το 2020 είναι η κατανόηση του τι μπορούμε να καταφέρουμε όταν μαχόμαστε όλοι μαζί. Αυτό είναι και το βαθύτερο μήνυμα της βιωσιμότητας «οι συνέργειες και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Όπως όλα δείχνουν το 2021 θα φέρει εκτός από τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 και το «εμβόλιο» της αισιοδοξίας σε μια κοινωνία που είναι περισσότερο από εμφανές ότι διψά για θετικά νέα μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο κρίσης.