Τρώμε έξυπνα χωρίς να επιβαρύνουμε υγεία-περιβάλλον

Χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς μπορούμε να καταναλώνουμε υγιεινά τρόφιμα, τα οποία παράγονται από τον εύφορο θεσσαλικό κάμπο, με τα φιλικά προς το περιβάλλον και ποιοτικά του προϊόντα, προέκυψαν από τη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Από το αγρόκτημα στο πιάτο – Τρώμε έξυπνα χωρίς να επιβαρύνουμε υγεία – περιβάλλον», που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και τo Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Θεσσαλίας Europe Direct.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιάσει τα βασικά χαρακτηριστικά της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώκει μείωση κατά 50% της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων και του κινδύνου που συνδέεται με αυτά και κατά 50% της χρήσης των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030, μείωση των απωλειών θρεπτικών ουσιών τουλάχιστον κατά 50%, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει υποβάθμιση της γονιμότητας του εδάφους. Με τον τρόπο αυτόν θα μειωθεί η χρήση λιπασμάτων τουλάχιστον κατά 20% έως το 2030, μείωση κατά 50% των πωλήσεων αντιμικροβιακών φαρμάκων για τα εκτρεφόμενα ζώα και τις υδατοκαλλιέργειες έως το 2030 και αύξηση των εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας έως το 25% της γεωργικής γης έως το 2030.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας και γιατρός Βασίλης Πινακάς σε χαιρετισμό του μετέφερε τις ευχαριστίες του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού προς τους συμμετέχοντες στη διαδικτυακή εκδήλωση και εξήρε το έργο του Κέντρου Europe Direct. Δήλωσε τέλος πεπεισμένος ότι ανάλογες δράσεις, μετά την εποχή της πανδημίας, θα στεφθούν από επιτυχία ξανά, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ο επικεφαλής του Europe Direct και διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης, στον σύντομο χαιρετισμό του παρουσίασε τις πλούσιες δράσεις του Κέντρου, γνωστοποίησε την επιλογή του Europe Direct ως βασικό πυλώνα ενημέρωσης των Θεσσαλών πολιτών και τη νέα περίοδο 21-25, ενώ αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή στρατηγική με τη δράση «από το αγρόκτημα στο πιάτο» που θέλει να κάνει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο.

 

Στην διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχε η γενική διευθύντρια του ΣΘΕΒ κ. Ελ. Καματέρη, η οποία μίλησε και ως μέλος της ομάδας του AREPO – της Περιφέρειας Θεσσαλίας τόνισε ότι οι Θεσσαλικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων και ποτών, προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των τροφίμων και την ισορροπημένη διατροφή των καταναλωτών.

Έχουν αναπτύξει από καιρό πρωτοβουλίες και εθελοντικές δεσμεύσεις, ανταποκρινόμενες στις σύγχρονες κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις, με στόχο τη λειτουργία και παραγωγή προϊόντων διατροφής με βιώσιμο τρόπο. Παρακολουθούν τις εξελίξεις που ξεκινούν από την Ε.Ε. και έχουν αντίκτυπο στην ελληνική πραγματικότητα και επιχειρηματικότητα, με στόχο να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν κατάλληλα».

Η Στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» αποτελεί ένα μεγάλο ευρωπαϊκό όραμα, το οποίο προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά, προϋποθέτει τη στενή συνεργασία και δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων μεταξύ αυτών και του ΣΘΕΒ (ΕΕ, Κρατών–Μελών, εθνικών αρχών, επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ακαδημαϊκής/ερευνητικής κοινότητας, κοινωνίας των πολιτών).

O ΣΘΕΒ και οι επιχειρήσεις μέλη του στέκονται αρωγοί σε κάθε προσπάθεια συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίτευξη των αποτελεσμάτων και στην αλλαγή της πολιτικής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για την διαμόρφωσή της για ένα πιο δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων.

 

Η εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο δημοσιογράφος της «Ε» Γιώργος Ρούστας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ενός virtual εργαστηρίου μαγειρικής, με το οποίο προτάθηκαν τέσσερις συνταγές, προσαρμοσμένες στη φιλοσοφία της στρατηγικής της Ε.Ε. από το Αγρόκτημα στο πιάτο, με τοπικά θεσσαλικά προϊόντα από τον σεφ κο Βράκα Κωνσταντίνο. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ι.Ε.Κ. «Δήμητρα».