Με τον παγκόσμιο κολοσσό Berlin Packaging συγχωνεύεται η Ηλίας Βαλαβάνης ΑΕ.

Την επιχείρηση μέλος του ΣΘΕΒ «ΗΛΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ Α.Ε. – ΥΑΛΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ»,  εξαγόρασε η αμερικανική πολυεθνική Berlin Packaging.

Η θεσσαλική επιχείρηση, με παρουσία σε Βουλγαρία και Ρουμανία, ξεκλειδώνει ουσιαστικά για τον αμερικανικό κολοσσό και την αγορά των Βαλκανίων.

Η ίδια, που διαθέτει χίλιους εργαζόμενους και ένα τζίρο που ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια, εξαγόρασε πρόσφατα και τις γαλλικές υαλουργικές Sodis-Uhart και Audoubert καθώς την ιταλική Glass Line.

Η συνεργασία -αλλά και ο ανταγωνισμός σε κάποιες περιπτώσεις- με την Ηλίας Βαλαβάνης Α.Ε. προκάλεσε το ενδιαφέρον της Berlin Packaging, η οποία και διαρκώς αναζητά υψηλού επιπέδου συνεργασίες προκειμένου να επεκτείνει την παγκόσμια παρουσία της.

Έτσι, πριν από λίγες ημέρες ο Ηλίας Βαλαβάνης είπε το «ναι» στην πρόταση συγχώνευσης -μέσω ανταλλαγής μετοχών- που του έγινε από τη Berlin Packaging και πλέον αποτελεί μέλος της παγκόσμιας οικογένειας της κορυφαίας εταιρείας του κλάδου.

«Μέσα από τη συγχώνευση της Βαλαβάνης με τη Berlin Packaging φέραμε τον παγκόσμιο κολοσσό στην Ελλάδα. Και με βάση την Ελλάδα θα αναπτυχθούμε στη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», τονίζει ο κ. Ηλίας Βαλαβάνης.

Πρόκειται για τον ιδανικό «γάμο» καθώς οι δύο πλευρές βρήκαν αυτό ακριβώς που επιθυμούσαν και που ταιριάζει με τα σχέδια ανάπτυξής τους.

«Την τελευταία πενταετία η εταιρεία επιδίωκε να επεκταθεί στην Ευρώπη. Έχουμε τα κεντρικά μας γραφεία στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά είμαστε ένας παγκόσμιος οργανισμός» εξηγεί ο κ. Robert Golberg, Executive Vice President for Corporate Development της Berlin Packaging.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της συμφωνίας ανάμεσα στη Berlin Company και τη Βαλαβάνης Α.Ε. είναι οι συνέργειες που φέρνει, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ως μέλος της οικογένειας της Berlin Company, η Βαλαβάνης Α.Ε. γίνεται το «προπύργιο» της επέκτασης στις εν λόγω αγορές. Έτσι, σχεδιάζει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, αύξηση του προσωπικού της ενώ υπολογίζει ότι ο τζίρος της θα εκτιναχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η συμφωνία αυτή φέρνει «φοβερές συνέργειες για τους πελάτες αλλά και τους ανθρώπους μας. Αλλάζουμε επίπεδο», εξηγεί ο κ. Βαλαβάνης, ο οποίος και θα παραμείνει -εκτός από μέτοχος της Berlin Company- σταθερά στο τιμόνι της εταιρείας.

«Με τις δυνατότητες που μας παρέχει αυτός ο κολοσσός θα μπορέσουμε -καταλαβαίνοντας και γνωρίζοντας τη νοοτροπία των ανθρώπων της περιοχής- να τη συγκεράσουμε με αυτή της Berlin Packaging για να μπούμε σε αυτές τις αγορές, με νέες επενδύσεις και νέα προϊόντα, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες σε όλο το φάσμα της συσκευασίας».

Αυτή ακριβώς η γνώση της αγοράς σε συνδυασμό με την εμπειρία αλλά και το επιχειρηματικό δαιμόνιο του κ. Βαλαβάνη ήταν τα στοιχεία που λειτούργησαν καταλυτικά και για τη Berlin Packaging.

«Κάθε φορά που ενωνόμαστε με μια εταιρεία θέλουμε οι ιδιοκτήτες της εταιρεία να συνεχίσουν να είναι ιδιοκτήτες μετά από κάθε συνένωση. Και είμαστε ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι ο Ηλίας επέλεξε να επενδύσει στη Berlin Packaging και τώρα είναι μέτοχος στον μεγαλύτερο οργανισμό μας» τονίζει ο κ. Golberg.

«Μαθαίνουμε από τη Βαλαβάνης και αυτοί με τη σειρά τους μαθαίνουν από εμάς. Και με το να μοιραζόμαστε ιδέες και βέλτιστες πρακτικές κάνουμε όλο τον όμιλό μας καλύτερο» καταλήγει.

Η «ΗΛΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ Α.Ε. – ΥΑΛΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ», εδρεύει στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας και ασχολείται με το εμπόριο γυάλινων βάζων και φιαλών για την εμφιάλωση κρασιού, νερού, λαδιού και άλλων ποτών και τροφίμων.

Η θεσσαλική εταιρεία προσφέρει επίσης δομικό design συσκευασίας και decoration σε μπουκάλια, ενώ λειτουργεί τη δική της μονάδα ανακύκλωσης γυαλιού.

Το 2019 είχε τζίρο 16 εκ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,3 εκ. ευρώ.

Διαθέτει πάνω από 650 διαφορετικά προϊόντα σε 1100 πελάτες σε 9 χώρες.

 

Πηγές άρθρου :
https://www.cnn.gr/oikonomia/story/271087/me-ton-pagkosmio-kolosso-berlin-packaging-sygxoneyetai-i-hlias-valavanis-ae?fbclid=IwAR0N7cNGVHl57AlXldBROUbUBUzPU2FP2EEK9KkcRrxSDHiLOxU8vjRBN2Q
https://thessaliaeconomy.gr/blog/eidiseis/polyethniki-eksagorase-tin-larisini-ilias-valavanis