Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας παρουσιάζει η Soukos Robots στην DEFEA 2021

Ένα σύστημα στον τομέα των ενεργειακών όπλων παρουσιάζει στην έκθεση DEFEA 2021 η ελληνική εταιρεία Soukos Robots. Η DEFEA – Defence Exhibition Athens θα πραγματοποιηθεί 13-15 Ιουλίου 2021 στην Αθήνα και θα αποτελέσει μια διεθνή έκθεση υψηλού επιπέδου, -όπου οι κορυφαίες ελληνικές και διεθνείς εταιρείες θα παρουσιάσουν αμυντικά συστήματα εδάφους, θαλάσσης, αέρα και εθνικής ασφάλειας.

 

Η Soukos Robots ερευνά και κατασκευάζει αμυντικά συστήματα για στρατιωτικές αποστολές και πολιτική άμυνα σε όλο τον κόσμο. Κατά την εταιρεία, τα ενεργειακά όπλα όπως το Όπλο Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας (High Energy Laser Weapon) που ανέπτυξε, υπόσχονται να παρέχουν επαναστατικές δυνατότητες. Η συγκεκριμένη τεχνολογία κατευθυνόμενης ενέργειας, επιτρέπει την παθητική ανίχνευση και αποθήκευση στόχων, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (drones), πυραύλων, ελικοπτέρων, μικρών και μεγάλων σκαφών θαλάσσης. Τα drones αντιπροσωπεύουν έναν νέο τύπο απειλής που απαιτεί την εξέταση νέων λύσεων, πέρα από τα συμβατικής αντίληψης οπλικά συστήματα. Σε πρόσφατα περιστατικά, μίνι μη επανδρωμένα αεροσκάφη υποχρέωσαν σε διακοπή εκδηλώσεις υψηλού προφίλ, ενώ πολλές φορές έχουν παρατηρηθεί να πετούν πάνω από προστατευμένες τοποθεσίες. Τα εξαιρετικής ακρίβειας και κλιμακούμενα οπλικά συστήματα λέιζερ, θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία σε σημαντικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες όσο και σε κρίσιμες υποδομές.Από πλευράς απαιτήσεων του συστήματος, αναφέρονται τα εξής:

 

Ταχύτητα: Η ενέργεια μεταφέρεται στον στόχο μέσω μιας έντονης δέσμης η οποία ταξιδεύει με ταχύτητα φωτός.Ευελιξία: Δεν επηρεάζεται από τη βαρύτητα. Λόγω της ικανότητας αυτής, το HELW μπορεί εύκολα να εμπλέκει και να εξουδετερώσει στόχους οι οποίοι επιχειρούν να επιτεθούν με μεγάλη ταχύτητα και απότομους ελιγμούς.

Ακρίβεια: Το HELW είναι ένα όπλο το οποίο βασίζεται στη μεγάλη του ακρίβεια, καθώς η ακτίνα λέιζερ μπορεί να εστιάσει σε έναν στόχο και να τον καταστρέψει σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.

 

Ικανότητες αποστολής: Το HELW έχει το πλεονέκτημα της ποικιλίας ενέργειας (ισχύς) που μεταφέρεται στον στόχο. Με αυτόν τον τρόπο, έχει τον έλεγχο και τη μεταβλητότητα να μπορεί να φέρει εις πέρας θανατηφόρες ή μη αποστολές.

 

Κόστος: Τα λέιζερ έχουν χαμηλό κόστος ανά βολή, οπότε είναι και λογικό να χρησιμοποιούνται για επιθέσεις σε αντικείμενα χαμηλού κόστους όπως drone.

 

Υποστήριξη: Το HELW έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών όπλων. Μπορεί να προσβάλει πολλούς στόχους σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα, χωρίς να χρειασ

τεί επαναγέμιση. Χρειάζεται μόνο ηλεκτρική ισχύ για να ενεργοποιήσει τη δέσμη λέιζερ.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν το HELW, είναι τα παρακάτω:
Ισχύς Λειτουργίας (Output Power): 100 kW
Τάση Λειτουργίας (Operational Voltage): 380-420 V
Συχνότητα Λειτουργίας (Operational Frequency): 50-60 Hz
Μήκος Κύματος Ακτινοβολίας (Wavelength): 9-11 μm
Ενεργειακή Απόδοση (Power Efficiency): 10-60%
Εμβέλεια (Effective Range): από 1 έως 5 km
Γωνία Ανύψωσης Κάθετης Πλατφόρμας (Elevation): -25 deg έως +85 deg
Ταχύτητα Ανύψωσης (Speed in Elevation): 50-115 deg/sec
Ακτίνα Περιστροφής (Traverse): 0-360 deg
Ταχύτητα Περιστροφής (Speed in Traverse): 70-115 deg/sec
Παθητική Ανίχνευση (Passive Detection): 25 km
Δυνατότητα Σταθεροποίησης (Stabilizer).

Κατά τη Soukos Robots, το HELW είναι ένα όπλο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, από ανάλογες πλατφόρμες. Στις σχετικές δοκιμές το σύστημα έχει καταστρέψει στόχους διαφόρων ειδών και σε διάφορες αποστάσεις.