Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «COVID-19 και ανεργία» με τη συμμετοχή του ΣΘΕΒ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 07 Οκτωβρίου, διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct της Περιφέρειας Θεσσαλίας  με θέμα τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε με ομιλία η Γενική Διευθύντρια του ΣΘΕΒ κα Έλενα Καματέρη η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι η πανδημία έφερε αλλαγές στον τρόπο εργασίας, ενώ σημειώθηκε αλλαγή εργασιακής κουλτούρας τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στις επιχειρήσεις. Ο covid-19 έφερε την καθιέρωση κυκλικών μοντέλων εργασίας, δηλαδή την ύπαρξη εργασίας με φυσική παρουσία και με τηλεργασία ταυτόχρονα. Ανέφερε  επίσης ότι πολλές επιχειρήσεις επανασχεδίασαν τους εργασιακούς χώρους, από την παραδοσιακή εγκατάσταση, σε πιο ευέλικτες μορφές με βάση την αξιοποίηση των τεχνολογικών και ψηφιακών μέσων και τόνισε ότι η ευελιξία και η ανθεκτικότητα είναι τα νέα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό.

Πλήρης ομιλία κας Καματέρη

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «εν μέσω πανδημίας και των άλλων κρίσεων που αντιμετώπισε η Θεσσαλία όπως η πλημμύρα του αιώνα- ο Ιανός- και ο σεισμός δεν σταματήσαμε να σχεδιάζουμε, να χρηματοδοτούμε και να κατασκευάζουμε έργα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνικών, δημιουργούν θέσεις εργασίας και δίνουν  χρήμα στην τοπική πραγματική οικονομία.  Η εποχή είναι αναθεωρητική, οι προκλήσεις  συνεχείς, ασύμμετρες και απρόβλεπτες. Από τις επιλογές μας, την συνεργασία, την ταχύτητα, τη στοχευμένη  και με κριτήρια στήριξη,   κρίνεται η ικανότητα να κερδίσουμε το μέλλον  και να επιστρέψει η κοινωνία στη φυσική της ισορροπία που σήμερα έχει χαθεί.

Ο επικεφαλής του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης αναφέρθηκε στις δράσεις και στη λειτουργία του Κέντρου και στους άξονες στους οποίους θα κινηθεί για το 2021, οι οποίοι είναι εναρμονισμένοι με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι προγραμματισμένες δράσεις του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας αφορούν κυρίως την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στην Ψηφιακή Μετάβαση. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης του δικτύου συνεργαζόμενων εταίρων με το Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο Αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Καλλιώρας αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει αναπτύξει η Ε.Ε.  με έμφαση  στην πράσινη μετάβαση, στην ψηφιακή μετάβαση και στην προσπάθεια για μετασχηματισμό της οικονομίας σε οικονομία γνώσης. Γεγονός που πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για την ελληνική οικονομία ακολουθώντας αυτό το δρόμο. Επεσήμανε επίσης ότι χρειάζεται  να υπάρχει πρόβλεψη ώστε να δοθούν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης στις Περιφέρειες, οι οποίες είναι περισσότερο ευέλικτες και γνωρίζουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου – Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας  κ. Ηλίας  Κοτσιμπογεώργος αναφέρθηκε στις «θετικές» επιπτώσεις της πανδημίας, σημειώνοντας ότι η υγειονομική κρίση βοήθησε τους φορείς και την πολιτεία να συνειδητοποιήσουν  και να επανακαθορίσουν τους άξονες ανάπτυξης της χώρας  ώστε  να στηριχθούν με επιπλέον μέτρα η μεταποίηση και παραγωγή. Επίσης  η πανδημία οδήγησε τις επιχειρήσεις  να εκσυγχρονιστούν και να δημιουργήσουν νέα συστήματα και μεθόδους λειτουργίας και διοίκησης. Καθώς και να χρησιμοποιούν νέες ευέλικτες μορφές εργασίας όπως η τηλεργασία. Τέλος  αναφέρθηκε στη σημασία του κοινωνικού κράτος, στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, για ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση των δημοσίων οργανισμών.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια ΟΑΕΔ Περιφέρειας Θεσσαλίας κα Όλγα  Τσιούρβα ανέφερε ότι στόχος του  ΟΑΕΔ είναι  να προωθεί  ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό οργανισμό απασχόλησης, με αποστολή να βρίσκει στους ανθρώπους δουλειά και όχι να τους δίνει επιδόματα επειδή έχασαν τη δουλειά τους. Στη συνέχεια παρουσίασε τους  τρείς άξονες δράσης του Οργανισμού που αφορούν: στις  παροχές ασφάλισης (επιδόματα), στα προγράμματα απασχόλησης και στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.