Μια νέα συνεργασία ολοκληρώθηκε μέσω του MobiliseSME

Η κα Petya Kotseva από τη Βουλγαρία και η κα Laura Plasencia, ιδιοκτήτρια του Jump into freedom, συνεργάστηκαν μέσω του προγράμματος κινητικότητας MobiliseSME. Η Petya ταξίδεψε από τη Βουλγαρία μέχρι την Τενερίφη, νησί της Ισπανίας, για να συνεργαστεί με τη Laura. Στο κείμενο που ακολουθεί η Petya μοιράστηκε μαζί μας τις σημαντικότερες λεπτομέρειες από τη συμμετοχής της στο πρόγραμμα.

Μιλήστε μας λίγο για την εταιρεία σας και την επαγγελματική σας πορεία σας. Γιατί αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο MobiliseSME; Πώς ενημερωθήκατε για το το πρόγραμμα;

Έχω πάνω από 10 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας σε διάφορους κλάδους και τομείς, κυρίως στο μάρκετινγκ, στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και στις μεταφραστικές υπηρεσίες (λόγω της καλής γνώσης της αγγλικής και της ισπανικής γλώσσας). Ξεκίνησα να εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, ως παράλληλη απασχόληση με την κύρια εργασία μου. Εκτός από την επαγγελματική μου εμπειρία, ήμουν πάντα ενεργή εθελόντρια, αρχικά στο βουλγαρικό ερυθρό σταυρό νέων και στη συνέχεια σε διάφορες δραστηριότητες και έργα που χρηματοδοτούνται από το Erasmus+ και την ΕΕ. Πάντα ήθελα να βρίσκομαι στην άλλη πλευρά των εξελίξεων και να μάθω περισσότερα για την όλη διαδικασία και τη μεθοδολογία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Jump into Freedom ήταν ένας πολύ καλός συνδυασμός για μένα. Ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένη που θα συνεργαζόμουν με τη Laura ώστε να μάθω περισσότερα για τη ΜΚΟ της και τον τρόπο με τον οποίο τη διαχειρίζεται αλλά και επειδή θα επέστρεφα στην Ισπανία και θα μπορούσα να βελτιώσω περαιτέρω τα ισπανικά μου. Κατά τη διάρκεια της εργασίας μου εκεί είχα την ευκαιρία να εφαρμόσω τις γνώσεις μου στη διαχείριση ιστοσελίδων όπως το facebook και το instagram, στη δημιουργία μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου με το Mailchimp, αλλά και στη χρήση πλατφορμών όπως το Later για την προετοιμασία και τον προγραμματισμό αναρτήσεων. Επιπλέον, ήρθα σε επαφή με νέες πλατφόρμες όπως το Anchor και το Spotify για την παραγωγή podcast, το Zoho για τη συλλογή βιογραφικών σημειωμάτων, το Canva για την επεξεργασία φωτογραφιών/βίντεο κα πολλές άλλες. Μου δόθηκε επίσης πρόσβαση στο λογισμικό του ιστότοπου wordpress της επιχείρησης και η Laura μου εμπιστεύτηκε τη διαχείρισή του για τη βελτίωση ορισμένων τμημάτων.

Στις καθημερινές μου δραστηριότητες έκανα ακριβώς αυτό που ήθελα – διαχειριζόμουν τα κοινωνικά δίκτυα της ΜΚΟ, δημιουργώντας περιεχόμενο και απαντώντας σε ερωτήματα και emails όπως επίσης μιλούσα με πιθανούς συνεργάτες. Γνώρισα μερικούς πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους και έμαθα για νέες επιχειρηματικές ιδέες των οποίων την ύπαρξη δεν γνώριζα. Βελτίωσα ακόμη και τα ισπανικά μου και τώρα μιλάω πολύ πιο άνετα. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Τενερίφη που ήταν ένα μακροχρόνιο όνειρό μου και έκανα πολλές νέες διεθνείς γνωριμίες. Πιστεύω ότι τώρα το βιογραφικό μου και οι ικανότητές μου είναι πολύ πιο ελκυστικά και ότι αυτή η εμπειρία θα ανοίξει νέους ορίζοντες για μένα.

–  Από επιχειρηματική/εταιρική άποψη, πώς λειτούργησε η συνεργασία με την Εταιρεία Υποδοχής; Συνέβαλε στην εταιρεία σας; Θα συνιστούσατε τη συμμετοχή στο MobiliseSME; Θα επαναλαμβάνατε αυτή την επιχειρηματική εμπειρία;

Από επιχειρηματική άποψη, νομίζω ότι τώρα το πεδίο των γνώσεων μου και οι ικανότητες έχουν διευρυνθεί, επιτρέποντάς μου να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και σε άλλες ΜΚΟ που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί μου.

Θα συνιστούσα το πρόγραμμα σίγουρα! Για μένα αυτή είναι μια επιλογή που αξίζει τον κόπο για κάθε νέο και επίδοξο επαγγελματία που επιθυμεί να βελτιώσει τις δεξιότητές του, τις γνώσεις του και να διευρύνει τις επιχειρηματικές του ευκαιρίες. Θα επαναλάμβανα αυτή την εμπειρία, αλλά ίσως με μια άλλη εταιρεία ή σε μια άλλη χώρα, έτσι ώστε να μάθω κάτι καινούργιο και να προσθέσω στο ‘’οπλοστάσιό’’ μου νέες ιδέες και δημιουργικές προσεγγίσεις.

Όσον αφορά τα επαγγελματικά οφέλη έχω προσθέσει νέες γνώσεις στο σύνολο των δεξιοτήτων μου, βελτίωσα το χαρτοφυλάκιό μου για τη δημιουργία περιεχομένου σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες ενώ παράλληλα διεύρυνα τη γνώση μου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των προγραμμάτων erasmus. Παράλληλα οι δεξιότητες που σχετίζονται με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού θα μου φανούν πολύ χρήσιμες, καθώς μου δίνουν μια επιπλέον προοπτική για το μέλλον και μου παρέχουν αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης/επιχειρησιακής διαπραγμάτευσης, επειδή πλέον αντιλαμβάνομαι και τις δυο πλευρές της διαδικασίας επιλογής – τόσο ως υποψήφιος όσο και ως άτομο που επιλέγει.

Πώς συνέβαλε αυτή η συνεργασία με την Εταιρεία Υποδοχής στην ανάπτυξη του αποσπασμένου ατόμου;

Εγώ, τόσο ως αποσπασμένο άτομο όσο και ως επιχείρηση, θα έλεγα ότι αυτή η σύμπραξη ήταν πολύ χρήσιμη για μένα. Η πρακτική εμπειρία και οι γνώσεις που απέκτησα, βελτίωσαν την αυτοπεποίθησή μου αφού πλέον μπορώ να αντιμετωπίσω διάφορες καταστάσεις και καθήκοντα, έχοντας πλέον πολύ πιο ευέλικτες δεξιότητες και μπορώ να βοηθήσω πολλές επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς.

Εκτός από μια σπουδαία επαγγελματική εμπειρία, τα ευεργετικά αποτελέσματα της δράσης αντανακλώνται στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση μου. Σε αυτόν τον ταχείας εξέλιξης κόσμο και τις διαρκώς μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές ανάγκες, κάθε επαγγελματίας πρέπει να επενδύσει στην προσωπική και επαγγελματική του εκπαίδευση, ώστε να μπορεί να παραμείνει επίκαιρος με τις προσδοκίες των αγορών. Πιστεύω ότι αυτή η εμπειρία με έχει εμπλουτίσει με περισσότερους τρόπους από ότι μπορώ να σκεφτώ σήμερα. Σίγουρα, στο μέλλον θα ανακαλύψω πολλά περισσότερα οφέλη και πλεονεκτήματα.

Με ποιες γνώσεις, τεχνικές ή πληροφορίες έχετε συνεισφέρει στην εταιρεία υποδοχής; Ποιες λειτουργίες και αρμοδιότητες είχατε αναλάβει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνεργασίας;

Κυρίως συνέβαλα με νέες ιδέες για τη δημιουργία περιεχομένου. Είχα την ευθύνη της δημιουργίας των σχεδίων και των κειμένων για τις αναρτήσεις και τη διαμόρφωση της στρατηγικής για το πότε και πώς θα δημοσιευτεί το ενίοτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Ορισμένες από τις κύριες δραστηριότητες δημιουργίας περιεχομένου που έπρεπε να διαχειριστώ περιλαμβάνουν την δημιουργία οπτικού υλικού όπως επίσης τη διαχείριση του λογισμικού WordPress, φροντίζοντας παράλληλα οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο και σε άλλες σελίδες προορισμού να είναι ενημερωμένες. Ενήργησα ως διαχειριστής απαντώντας τα ερωτήματα και τα σχόλια των ενδιαφερομένων μέσω των προσωπικών μηνυμάτων ή στην αρχική σελίδα κάτω από κάθε δημοσίευση συλλέγοντας ταυτοχρόνως βιογραφικά σημειώματα και αξιολογώντας συνοδευτικές επιστολές.

Σκοπεύετε να συνεργαστείτε με την εταιρεία υποδοχής μετά από αυτή τη συνεργασία; Εάν ναι, πώς;

Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι ταιριάζουμε για μια μελλοντική συνεργασία. Έχουμε μία διαφορετική άποψη για το πώς πρέπει να γίνεται η διαδικασία εργασίας και η διαπροσωπική αλληλεπίδραση. Καθώς επιμένω πραγματικά στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος και στη σύνδεση με τους ανθρώπους που με τους οποίους συνεργάζομαι, η Λάουρα επικεντρώνεται κυρίως στην ίδια τη διαδικασία εργασίας και στην επίτευξη της δουλειάς να γίνει σωστά και στην ώρα της.

Πέρα από αυτό θα ήθελα να προσθέσω ότι είμαι πολύ ευγνώμων στη Λάουρα που με επέλεξε για το έργο της διότι με αυτή την απόσπαση έμαθα πολλά καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου μαζί της. Είμαι αρκετά σίγουρη ότι θα μπορέσω να εφαρμόσω όλα όσα έμαθα στο μελλοντικά έργα στα οποία θα εργαστώ. Τώρα αισθάνομαι πολύ πιο προετοιμασμένη για νέες προκλήσεις και ευκαιρίες.

Πώς οι περιορισμοί του COVID επηρέασαν τη συνεργασία σας; Πώς καταφέρατε να συντονιστείτε; Ποιες προκλήσεις και αλλαγές εφαρμόσατε στη διαχείριση της συνεργασίας σας; Εντοπίσατε νέες ευκαιρίες;

Δεν αισθάνομαι ότι οι περιορισμοί του COVID επηρέασαν την κοινή μας εργασία, διότι περίπου την εποχή που πήγα στην Τενερίφη, οι περιορισμοί λόγω COVID ήταν ήδη λιγότερο σοβαροί και μάλιστα ένα μήνα μετά την άφιξή μου, οι μάσκες δεν ήταν υποχρεωτικές, εκτός από τις δημόσιες μεταφορές.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, βελτιώσατε τις γνώσεις σας σχετικά με την κινητικότητα των εργαζομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη συμμετοχή σας στο MobiliseSME; Ποιος ήταν ο ρόλος των τοπικών σημείων πληροφόρησης στην ανταλλαγή αυτών των πληροφοριών; Κατά τη γνώμη σας, πώς το πρόγραμμα MobiliseSME μπορεί να βοηθήσει στην παροχή αυτής της πληροφόρησης, ποιος είναι ο ρόλος του;

Ναι, νομίζω ότι ήδη καταλαβαίνω καλύτερα τους στόχους και τον σκοπό της κινητικότητας εργαζομένων. Πιστεύω ότι το MobiliseSME είναι μια μεγάλη ευκαιρία για κάθε μικρό οργανισμό και νέο επαγγελματία. Το πρόγραμμα είναι ιδανικό για να επεκταθεί το δίκτυο επαφών , να βελτιωθούν οι γλωσσικές δεξιότητες, να βελτιωθεί η ποιότητα της εργασίας καθώς επίσης η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση του κάθε συμμετέχοντα. Η συμμετοχή σε αυτό, η μετακίνηση στο εξωτερικό, η εμβάθυνση σε μια νέα κουλτούρα, η ανάγκη να εκφραστείς και να υπερασπιστείς την άποψή σου σε άλλη γλώσσα αντιμετωπίζοντας διαφορετικές και κάποιες φορές δύσκολες καταστάσεις, χτίζει έναν χαρακτήρα και μια αντοχή που είναι αρκετά αναγκαίες στην κόσμο στον οποίο ζούμε.

Σίγουρα πιστεύω ότι το MobiliseSME μου έχει δώσει πολλά και έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Δίνει ευκαιρίες για εργασία και μεταφορά γνώσεων που ίσως δεν θα μπορούσαν να συμβούν χωρίς την οικονομική στήριξη και τη δομημένη διαδικασία, σαφείς στόχους και υποστήριξη από την ομάδα των τοπικών σημείων.

Θεωρώ ότι αυτό το πρόγραμμα χρειάζεται περισσότερη ευαισθητοποίηση και προβολή, ώστε να μπορέσει να φτάσει σε περισσότερους ανθρώπους. Νομίζω ότι τα τοπικά σημεία κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους που είναι σε επαφή, αλλά το ίδιο το πρόγραμμα παραμένει κρυμμένο μέσα στη θάλασσα των πληροφοριών, υπηρεσιών και άλλων προγραμμάτων και ευκαιριών.

Θέλω να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Υπεύθυνο Έργου της Ελληνικής οργάνωσης την Ελένη από το ΣΘΕΒ. Ήταν τόσο εξυπηρετική και ευγενική καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας! Ήταν υπέροχο να συνεργάζομαι μαζί της καθώς ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτική, πολύ ενημερωμένη και πάντα έτοιμη να βοηθήσει. Μου προσέφερε βοήθεια και πληροφορίες κάθε φορά που τη χρειαζόμουν – πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κινητικότητα.

Εκτιμώ τη βοήθειά της ακόμη περισσότερο τώρα, που είχα την ευκαιρία να βρεθώ στη θέση της και να υποστηρίξω υποψηφίους συμμετέχοντες του προγράμματος, απαντώντας σε όλα τα είδη των ερωτήσεων και επιλύοντας τις όποιες αμφιβολίες από πλευράς τους.