
Ομιλίας της Γενικής Διευθύντριας του ΣΘΕΒ κα Έλενας Καματέρη με θέμα «Η γυναικεία επιχειρηματικότητα και ο ρόλος των επιχειρηματικών συνδέσμων»
Στις 5 Μαρτίου, η Γενική Διευθύντρια του ΣΘΕΒ, κα Έλενα Καματέρη, μίλησε για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και το ρόλο των επιχειρηματικών συνδέσμων. Ακολουθεί ο λόγος της:
«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αντιπεριφέρεια Εθελοντισμού και Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσω του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας για την πρόσκλησή τους να συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση.
Είναι χαρά μου μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ για να συζητήσουμε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα: τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τον ρόλο των επιχειρηματικών φορέων στη στήριξή της.
Η επιχειρηματικότητα δεν είναι απλά ένας μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και ένα εργαλείο κοινωνικής αλλαγής, που μπορεί να διαμορφώσει ένα μέλλον πιο ισότιμο, καινοτόμο και δυναμικό. Είναι η διαδικασία του να «δημιουργείς κάτι νέο» με σκέψη, χρόνο, και προσπάθεια. Είναι ο μηχανισμός που ωθεί την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, δημιουργεί θέσεις εργασίας και αναπτύσσει την εθνική οικονομία.
Α. Η Γυναικεία Επιχειρηματικότητα σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Επίπεδο
Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος των γυναικών στην οικονομία γίνεται όλο και πιο εμφανής, καθώς περισσότερες γυναίκες στρέφονται στην επιχειρηματικότητα είτε από ανάγκη είτε από επιλογή.
Παγκόσμια Εικόνα
Σύμφωνα με στοιχεία του Global Entrepreneurship Monitor (GEM), – τη μόνη παγκόσμια πηγή έρευνας που συλλέγει δεδομένα απευθείας από την πηγή – τους επιχειρηματίες, το ποσοστό των γυναικών που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τη χώρα και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, το ποσοστό των γυναικών επιχειρηματιών προσεγγίζει το 30%-35%, ενώ σε χώρες με λιγότερη οικονομική ανάπτυξη, οι γυναίκες συχνά επιχειρούν μόνο λόγω έλλειψης άλλων ευκαιριών απασχόλησης.
Οι προκλήσεις δε που αντιμετωπίζουν είναι πολλές και δύσκολες. Για παράδειγμα, μόλις το 2% των επενδυτικών κεφαλαίων παγκοσμίως κατευθύνεται σε επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν αποκλειστικά από γυναίκες, ενώ οι γυναίκες επιχειρηματίες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν τραπεζικά δάνεια ή να έχουν πρόσβαση σε επενδυτικά funds σε σύγκριση με τους άνδρες.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Στην Ευρώπη, οι γυναίκες επιχειρηματίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 34,4% των αυτοαπασχολούμενων και μόλις το 30% των νέων επιχειρηματιών. Παρ’ όλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει στρατηγικές για την υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες.
Προγράμματα όπως το “Women Entrepreneurs in the EU” και το “European Institute for Gender Equality” προσπαθούν να καλύψουν αυτά τα κενά, προωθώντας δράσεις που βοηθούν τις γυναίκες να ξεκινήσουν και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.
Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα και στη Θεσσαλία;
Β. Η Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και στη Θεσσαλία
Στην Ελλάδα, το ποσοστό των γυναικών επιχειρηματιών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 22,9% των αυτοαπασχολούμενων στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στη Θεσσαλία, τα στοιχεία δείχνουν ακόμα μικρότερη γυναικεία συμμετοχή, κυρίως λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας, της έλλειψης υποστηρικτικών δομών και της περιορισμένης πρόσβασης σε επενδυτικά κεφάλαια.
Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες στη χώρα μας;
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις προκλήσεις που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη:
- Δυσκολία χρηματοδότησης: Οι ελληνικές τράπεζες αποδίδουν μικρότερη πίστωση στις γυναίκες επιχειρηματίες, καθώς πολλές δεν διαθέτουν τις ίδιες διασυνδέσεις ή οικονομικούς πόρους με τους άνδρες.
- Έλλειψη επιχειρηματικής εκπαίδευσης: Αν και υπάρχουν πανεπιστημιακά προγράμματα, η πρακτική επιχειρηματική εκπαίδευση που επικεντρώνεται στις ανάγκες των γυναικών παραμένει περιορισμένη.
- Δυσκολίες στην ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής: Οι κοινωνικές προσδοκίες συχνά επιβαρύνουν τις γυναίκες με περισσότερες οικογενειακές υποχρεώσεις, περιορίζοντας το χρόνο που μπορούν να αφιερώσουν στην επιχείρησή τους.
Ωστόσο, υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, καθώς και πρωτοβουλίες όπως το “Women on Top” και άλλες , βοηθούν στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας με εκπαιδευτικά σεμινάρια και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Γ. Ο Ρόλος των Επιχειρηματικών Συνδέσμων στη Στήριξη των Γυναικών
Οι επιχειρηματικοί φορείς μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα για τις γυναίκες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.
- Δικτύωση και Μέντορινγκ– καθοδήγηση
- Η σύνδεση των γυναικών με επιτυχημένους επιχειρηματίες, μέσω προγραμμάτων mentoring, μπορεί να ενισχύσει τη γνώση, την αυτοπεποίθηση και τις δυνατότητες ανάπτυξής τους.
- Πρόσβαση στη Χρηματοδότηση
- Οι σύνδεσμοι μπορούν να διασφαλίσουν ότι περισσότερα χρηματοδοτικά προγράμματα και επιδοτήσεις απευθύνονται σε γυναίκες επιχειρηματίες, όπως επίσης να προσφέρουν πρόσβαση σε τραπεζικά ιδρύματα
- Η συνεργασία με τράπεζες και επενδυτικούς φορείς μπορεί να βελτιώσει την πρόσβαση των γυναικών σε κεφάλαια.
- Εκπαίδευση και Επιχειρηματική Κατάρτιση (Σεμινάρια, εργαστήρια και συνέδρια μπορούν να προσφέρουν πρακτικές γνώσεις για τη διαχείριση μιας επιχείρησης).
- Αλλαγή της Κουλτούρας
- Οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση θετικών προτύπων και στην εξάλειψη στερεοτύπων που εμποδίζουν τις γυναίκες να αναλάβουν ηγετικές θέσεις.
Κλείνοντας…
Η σύγχρονη Ελληνίδα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους οι οποίοι καθιστούν την ζωή της πολύπλοκη και σύνθετη, να αντιμετωπίσει τις στερεότυπες αντιλήψεις του παρελθόντος που θέτουν σε αμφισβήτηση τις ικανότητές της.
Για να καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια και να αποδείξει τα χαρακτηριστικά της γυναικείας επιχειρηματικής προσωπικότητάς της πρέπει να δείξει ανεξάντλητη υπομονή, υπευθυνότητα, επικοινωνιακές δεξιότητες και γνωρίσματα που θα την βοηθήσουν να πετύχει στον επιχειρηματικό στίβο. Η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης – είναι ζήτημα ανάπτυξης, καινοτομίας και κοινωνικής προόδου και συνοχής.
Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για το θέμα για την επιχειρηματικότητα των γυναικών, για την εργαζόμενη γυναίκα και για όλα όσα έχω βιώσει εδώ και 25 και πλέον χρόνια ως εργαζόμενη μητέρα 3 παιδιών αλλά σταματώ εδώ με το μήνυμα αυτό:
Ας διαμορφώσουμε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον όπου οι γυναίκες θα έχουν ίσες ευκαιρίες, θα τολμούν και θα ηγούνται.
Γιατί όταν οι γυναίκες πετυχαίνουν, η κοινωνία μας γίνεται πιο δυνατή.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας».